Skip to main content

Verslag van de dagtocht op 8 mei 2024 naar Pantropica en Schokland

Ons reisje naar Pantropica (voorheen Orchideeënhoeve) en Schokland museum was zeer geslaagd

Tropisch is het zeker in Pantropica, dus de jas kon in de bus blijven.
De koffie met gebak gingen er goed in en je bent zo in gesprek met mensen, die je niet eerder ontmoet hebt. Leuk dit soort nieuwe contacten.
Tot de lunch hadden we tijd om alles te bekijken in Pantropica.
Prachtig, al die planten, vogelgeluiden, watergekletter, bijna tamme vogels vlogen rond, vissen met de bek wijd open om voer op te vangen. Aapjes, die door het groen sprongen en wij, over de paden daar doorheen wandelend. Inderdaad een andere wereld.
Verder zagen we veel vissen, grote en superkleine babyvisjes, waterschildpadden, ooievaars en prachtige flamingo’s, stokstaartjes, alpaca’s en een pracht aan bloemen en planten.
Ook orchideeën worden er nog volop gekweekt in de kassen.
De lunch was ook weer prima in orde, en we gingen daarna op weg naar Schokland, wat vroeger een eiland was. Daar kregen we een stuk geschiedenis te horen en te zien, veel geleerd. Ook dat het hier in Nederland voor de ijstijd zelfs subtropisch was. Na de ijstijd kwamen hier de eerste mensen.
Na het bezichtigen van het museum en het kerkmuseum gingen we weer in de bus , nu naar Giethoorn , waar we werden ontvangen bij Klein Venetie voor het diner.
Er zat al een groep met een Paulusma bus, en wij schoven aan. Dat was dus een drukte van belang. Weer kwam je in gesprek aan tafel met onbekende mensen. Dat was leuk, maar soms moeilijk verstaanbaar door het geroezemoes van al die mensen. Het diner werd opgediend, met een heerlijk toetje als afsluiter.
Na het diner gingen we huiswaarts, richting Philips Drachten.
Tijdens de rit werd chauffeur Hein door Pierre, onze reisleider, bedankt voor zijn voortreffelijke begeleiding en uitleg gedurende de busrit.
Zelfs hebben we na ons bezoek aan Schokland nog een extra ommetje gemaakt via Blankenham over de oude zeedijk richting Blokzijl. Langs deze dijk liggen nog een aantal “wielen”, dit zijn kleine meertjes die vroeger ontstaan zijn tengevolge van dijkdoorbraken.
Hiervoor nog een extra applausje voor chauffeur Hein.
Pierre heeft ons op duidelijk en prettige wijze de dag door begeleid , waarvoor dank.

Klaske van der Loon